• 033 - 800 9898
  • info@drplus.be
  • Limburgbaan 34, Hilversum
Gezondheid
<a></a>Wat is pigmentatie?

Wat is pigmentatie?

Pigmentatie betekent eigenlijk de kleur van je huid. Sommige mensen hebben meer pigment, waardoor ze een donkerdere huidskleur hebben, terwijl anderen minder pigment hebben en een lichtere huidskleur hebben. Pigmentatie wordt gemaakt door cellen in onze huid, genaamd melanocyten. Deze cellen maken pigment genaamd melanine, wat onze huidskleur bepaalt. Als je in de zon gaat, maken de melanocyten meer melanine aan om je huid te beschermen tegen de zon. Dat is waarom je huid donkerder kan worden als je in de zon bent geweest. Maar soms kan pigmentatie problemen veroorzaken, zoals pigmentvlekken of ongelijke huidskleur. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen of huidletsel.

Hoe herken je pigmentatie?

Pigmentatie kan op verschillende manieren worden herkend. Het kan zich voordoen als donkere vlekken of plekjes op de huid, die vaak donkerder zijn dan de omliggende huid. Deze pigmentvlekken kunnen verschillende vormen en maten hebben en kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar komen het meest voor op het gezicht, de handen, de armen en de borst. Heb je nu het gevoel dat je een plekje hebt wat hierop lijkt, dan doe je er verstandig aan om een bezoekje te brengen aan de huisarts. Het kan natuurlijk gewoon iets onschuldigs zijn, maar bij twijfel zal een huisarts je altijd doorsturen naar een dermatoloog voor het doen van bijvoorbeeld een biopsie.

Behandelen

Gelukkig zijn er verschillende manieren om pigmentatie te behandelen, zoals laserbehandelingen, chemische peelings en speciale huidverzorgingsproducten. Maar het belangrijkste is om je huid te beschermen tegen de zon door zonnebrandcrème te gebruiken en je huid bedekt te houden met kleding of een hoed als je in de zon bent. Zo kun je pigmentatie helpen voorkomen en je huid gezond houden! Dus ga je binnenkort op vakantie of lig je heerlijk ontspannen met een goed boek in je eigen achtertuin te genieten van de zon? Vergeet dan niet om je goed in te smeren, maar om ook af en toe even uit de zon te gaan. Hoe fijn en ontspannen de zon ook is, het kan ook zorgen voor problemen met je huid.