• 033 - 800 9898
  • info@drplus.be
  • Limburgbaan 34, Hilversum
Gezondheid
Slecht zicht maar toch eens naar film?

Slecht zicht maar toch eens naar film?

Heb je een slecht zit? Maar wil je toch graag naar een 3d film en wil je tickets kopen voor de laatste james bond? Nu 3D-films aan populariteit winnen en er in de nabije toekomst een aantal 3D-televisies op de markt komen, kan het een beetje verwarrend zijn over hoe elk systeem werkt. Er is momenteel geen echt universeel 3D-systeem met een aantal methoden die vechten voor algehele controle van de markt, van de 4 huidige methoden om 3D te kijken, zijn er 3 verschillende 3D-brillen die in combinatie met elk type worden gebruikt. Deze vier typen omvatten polariserende, actieve sluiter- en lenticulaire technologie, samen met de eeuwenoude anaglyph-methode die we allemaal kennen en waar we van houden.

Om te begrijpen hoe een 3D-bril werkt, moet je een basiskennis hebben van hoe dieptewaarneming wordt gemeten door het menselijk oog, simpelweg elk oog is op een afstand van elkaar geplaatst, wat betekent dat het beeld dat elk ziet enigszins verschilt van het andere, de hersenen doen dat dan zijn ding en verandert deze twee afbeeldingen in één afbeelding met de toevoeging van diepte. Dit proces wordt gebruikt om 3D-beelden te maken. Wanneer u naar een 3D-film kijkt of naar een 3D-afbeelding kijkt, kijkt u in feite naar twee enigszins verschillende afbeeldingen tegelijk. De 3D-bril voltooit het proces door één afbeelding van elk oog te blokkeren, zodat uw twee ogen kijken naar twee licht verschillende afbeeldingen, elk net als in het echte leven, het is echt heel eenvoudig maar echt geweldig!

De 3D bril voor elke methode is anders, bij anaglyph 3D draag je een bril die rood/blauwe lenzen heeft, wat je aan het kijken bent bestaat uit twee beelden per frame welke in elke kleur verwerkt worden zodat er één beeld eruit gefilterd wordt door elk oog. Dit is de oude methode die werd gebruikt voor de enorme 3D-filmboom van de jaren 80. De nieuwe, meer populaire methode die in bioscopen wordt gebruikt, is met behulp van polarisatie, met deze methode worden twee afbeeldingen elk anders gepolariseerd weergegeven, de 3D-bril die u met deze methode draagt, is helder en elke lens is gepolariseerd zodat slechts één van de twee afbeeldingen in elk oog, bijvoorbeeld de rechterlens kan worden gepolariseerd om alleen horizontale lichtgolven door te laten, terwijl de linkerlens alleen verticaal doorlaat.

Er komen momenteel twee nieuwere methoden op de markt, die voornamelijk worden gebruikt voor thuisgebruik op nieuwe 3D-televisies en monitoren. Deze maken gebruik van actieve sluiter- en lenticulaire technologie. Met Active Shutter 3D hebt u een speciale LCD-bril met batterijvoeding nodig die alternatieve beelden blokkeert die met hoge snelheid worden weergegeven op een scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz. De andere nieuwe methode is lenticulaire technologie waarvoor helemaal geen 3D-bril nodig is, omdat de tv zelf het 3D-beeld creëert door licht onder enigszins verschillende hoeken naar de kijker te reflecteren met zijn unieke scherm.