• 033 - 800 9898
  • info@drplus.be
  • Limburgbaan 34, Hilversum
Gezondheid
Hoe u uw verslaving aan videogames en gokken kunt overwinnen

Hoe u uw verslaving aan videogames en gokken kunt overwinnen

Velen van ons zijn opgegroeid met het leren tikkertje of verstoppertje spelen. Anderen van ons speelden of spelen nog steeds kaarten met familie en vrienden, en weer anderen genoten van het spelen van bordspellen, maar slechts weinigen van ons raakten ooit verslaafd aan dergelijk tijdverdrijf. De nieuwste ontwikkelingen in de wereld van het spelen van games bieden echter precies die mogelijkheid: verslaving.

Met de creatie van de gameconsole en vervolgens computergebaseerde videogames, maakten we kennis met een nieuwe wereld van interactie met games. Deze spellen evolueerden zo dat de speler al snel in staat was om gamekarakters naar zichzelf te vormen, rijken te creëren en werelden te besturen. Dit bevorderde een reeds aanwezig vermogen van videogames om escapisme te bieden, wat op zijn beurt leidde tot verslaving voor sommige spelers.

Net als bij verslavingen zoals gokken, drugs of alcohol, of nagelbijten, is een Videogame- of gokverslaving iets dat we vaak pas merken als het te laat is. Zelfs dan, hoewel het iets is dat we als een probleem beschouwen, lijkt het vaak niet zo ernstig dat het als een verslaving wordt beschouwd. De kracht van videogames kan echter verstrekkende gevolgen hebben. Ze kunnen sociale interactie remmen of beperken, de werktijd opeten, de tijd die u aan gezonde buitenactiviteiten besteedt verminderen, en zelfs uw dieet beïnvloeden.

Vrienden en familie

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn het niet alleen degenen zonder sociale vaardigheden of zonder ‘leven’ die verslaafd raken aan videogames. Veel gameverslaafden zijn normaal functionerende volwassenen, met vrienden, families en banen. In dergelijke gevallen is een van de beste manieren om van verslaving af te komen het gebruik van deze menselijke hulpbronnen. Het plannen van familie-uitjes kan een geweldige manier zijn om even weg te zijn van de videogameconsole of computer naar een plek waar het geen afleiding zal zijn. Soms is een gesprek met degenen die het dichtst bij je staan ​​voldoende om te ontdekken hoe een verslaving hun leven negatief beïnvloedt en je dwingt om van je Videogame- of gokverslaving af te komen.

Vervang je verslaving

Het vervangen van de ene verslaving door een andere, mindere, misschien zelfs positieve verslaving is een geweldige manier om je verslaving aan videogames te overwinnen. Het aannemen van een hobby, zoals fietsen, wandelen, kanoën of soortgelijke activiteiten, kan positieve uitdagingen opleveren voor het opbouwen van vaardigheden, vergelijkbaar met die in gratis games en is ook gezond. Dit soort activiteiten zijn niet alleen nuttig bij het overwinnen van een verslaving aan videogames, maar ze vinden ook plaats in gebieden waar videogames geen verleiding zijn.

Beschikbaarheid en nabijheid

Dit leidt tot een laatste manier om je Videogame- of gokverslaving te overwinnen, en dat is om de beschikbaarheid van en de nabijheid van dergelijke verleidingen te verminderen. Net als bij drugs of gokken, kan het niet hebben van het product of jezelf blootstellen aan de verslaving de beste manier zijn om het te overwinnen. Het helemaal wegwerken van de videogameconsole of games door ze naar een ver familielid te sturen of ze te verkopen, kan een harde wake-up call zijn, maar een die werkt. Zonder de beschikbaarheid van het product, is het misschien gemakkelijker om van je Videogame- of gokverslaving af te komen.