• 033 - 800 9898
  • info@drplus.be
  • Limburgbaan 34, Hilversum
Gezondheid
Een jobcoach voor mensen met een verstandelijke beperking

Een jobcoach voor mensen met een verstandelijke beperking

In principe is bijna iedereen in staat om te werken. Sommige mensen vinden het echter lastig om een baan te vinden die bij ze past. Als je een verstandelijke beperking hebt, betekent dit niet dat je niet kunt werken. Er zijn vaak veel leuke banen die je heel goed af zullen gaan! Het kan echter wel spannend zijn om zelf te gaan solliciteren. Bovendien is het belangrijk dat je een baan vindt die past bij wat je kunt. Een jobcoach voor mensen met een verstandelijke beperking kan je helpen om een leuke baan te vinden. Daarnaast zal de jobcoach je vaak ook blijven begeleiden als je eenmaal een baan hebt gevonden.

De jobcoach kijkt naar wat je kunt en wilt

Een jobcoach kijkt naar wat je kunt en zoekt op basis daarvan een baan die bij je past. Dat is echter niet het enige waar de coach rekening mee houdt. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk dat je plezier hebt in je werk. Vind jij het leuk om met veel mensen te werken of vind je dat juist eng? Er zijn echt tal van mogelijkheden als je op zoek bent naar een leuke baan. Het is dus geen slecht idee om eens met een jobcoach in gesprek te gaan. Deze ondersteunt je bij alles wat er bij het vinden van een baan komt kijken.

Het vinden van een jobcoach

Er zijn verschillende soorten jobcoaches. Als jij vanwege een beperking moeilijk aan een baan kunt komen, is het aan te raden om voor een coach te kiezen die hier ervaring mee heeft. De coach weet dan namelijk precies binnen welke bedrijven je aan de slag kunt. Bovendien kun je er zo zeker van zijn dat je de nodige begeleiding krijgt. Een coach blijft je vaak ook begeleiden zodra je eenmaal een baan hebt gevonden. Loop je dan bijvoorbeeld tegen bepaalde vraagstukken aan, dan kun je altijd bij je coach terecht. De begeleiding die je van deze coach krijgt heeft voornamelijk met werk te maken. Voor andere vormen van begeleiding kun je bij een zorginstantie terecht.

Ook dagbesteding is een optie

Een jobcoach kan je helpen om een baan te vinden als je een verstandelijke beperking hebt. Zoek je vooral een manier om je tijd nuttig in te vullen? Dan kun je ook voor een dagbesteding kiezen. Er zijn verschillende instanties die jou kunnen helpen om je dag leuk en nuttig in te vullen. Zo onderneem je bijvoorbeeld allerlei creatieve activiteiten. Uiteraard kun je dit ook prima combineren met een baan. Zo zal jij je geen moment vervelen en leer je een hoop nieuwe mensen kennen!

Ook wanneer je geen beperking hebt, kun je overigens een jobcoach benaderen die je helpt bij het vinden van een baan. Uiteraard zal de vorm van begeleiding er in dat geval heel anders uitzien. Wel kan een dergelijke coach van SOVAK je prima aan een baan helpen. Ook zoekt de coach uit wat bij je past als je daar zelf nog geen goed beeld van hebt.